Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen op deze pagina zijn per categorie gegroepeerd. Klik op een categorie om de bijbehorende vragen en antwoorden te zien.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de betreffende afdeling. Zie de pagina Contact voor de contactgegevens.

Algemeen

Wat is AZL?

De Algemene Zwemvereniging Leidschendam is een sportvereniging die in 1969 is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. AZL is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en heeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Welke lessen en sporten kun je bij AZL volgen?

Bij AZL kun je leren zwemmen, maar je kunt er ook je zwemvaardigheden verbeteren, leren snorkelen, wedstrijdzwemmen en waterpolo spelen.

Accepteert AZL de Ooievaarspas?

Ja, AZL accepteert de Ooievaarspas. Zo kun je tot wel 100% korting krijgen op het lidmaatschap, conform de voorwaarden van de Ooievaarspas.

Hoe kom ik in contact met AZL?

AZL is een vereniging die volledig werkt met vrijwilligers, die naast het vrijwilligerswerk veelal een volledige baan hebben. Daarom geven we de voorkeur aan contact via de e-mail. De e-mailadressen van de verschillende afdelingen vindt u op de contactpagina.

Wat is het bezoekadres van AZL?

De thuisbasis van AZL is zwembad De Fluit, gevestigd aan het Fluitpolderplein 1, 2262ED Leidschendam.

Heeft AZL ook een postadres?

Post voor AZL kunt u adresseren aan: Algemene Zwemvereniging Leidschendam, Fluitpolderplein 1, 2262ED  Leidschendam.

Waar kan ik terecht met feedback, suggesties of klachten?

Bij AZL horen we natuurlijk graag dat we iets goed doen. Nog liever horen we het als er iets beter kan, zodat we kunnen blijven verbeteren. Heeft u feedback of verbetersuggesties, laat u dat dan aan ons weten. Dat kan zowel bij de persoon of afdeling die het aangaat, maar natuurlijk ook via het bestuur. U kunt hiervoor ook ons feedbackformulier gebruiken.

Klachten kunt u in eerste instantie melden bij de betreffende afdeling. Dit kan mondeling, per e-mail of per brief. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de klacht vervolgens melden bij het bestuur of direct bij de voorzitter. Zie de contactpagina voor de contactgegevens.

U kunt ook een beoordeling achterlaten bij Google Reviews.

Heeft AZL een vertrouwenspersoon?

Ja. U kunt de vertrouwenspersoon van AZL per e-mail bereiken via vertrouwenspersoon@azlzwemmen.nl. Wanneer u er met de vertrouwenspersoon van AZL niet uit komt, of de aangelegenheid liever met een onafhankelijke professional wilt bespreken, neem dan contact op met het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Het gratis telefoonnummer van het Centrum Veilige Sport is 0900-202 5590. Deze hulplijn met professionele hulpverleners is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:30 uur. U kunt ook via e-mail contact opnemen via centrumveiligesport@nocnsf.nl. Anoniem melden, of chatten buiten kantooruren, kan ook. Kijk voor de instructies of voor meer informatie op de website van het Centrum Veilige Sport: https://centrumveiligesport.nl.

Lidmaatschap

Hoe kan ik me aanmelden als lid van AZL?

U kunt zich, of uw kind, aanmelden als lid van AZL door het online inschrijfformulier in te vullen en in te sturen. Voor hulp bij het aanmelden kunt u contact opnemen met de betreffende afdeling, maar u kunt zich natuurlijk ook tijdens verenigingsactiviteiten melden in het AZL-clubhuis.

Hoe kan ik wijzigingen doorgeven?

Wijzigingen kunnen per e-mail worden doorgegeven aan de betreffende afdeling of rechtstreeks aan de ledenadministratie. De e-mailadressen vindt u op de contactpagina.

Hoe kan ik het lidmaatschap opzeggen?

Het lidmaatschap kan per kwartaal worden opgezegd. Opzeggen dient in alle gevallen schriftelijk te gebeuren door middel van een brief of e-mail (opzeggen@azlzwemmen.nl). De opzegging dient uiterlijk één maand voor het einde van het kwartaal in het bezit van de ledenadministratie te zijn. 

Hoe lang duurt het lidmaatschap?

Het lidmaatschap wordt aangegaan voor onbepaalde tijd en kan tussentijds per kwartaal worden beëindigd.

Wat zijn de contributietarieven?

U wordt lid van een sportvereniging en u betaalt dus lidmaatschapsgeld, ofwel contributie. De hoogte van de contributie wordt jaarlijks vastgesteld door de algemene ledenvergadering. De actuele contributietarieven vindt u in de sectie ‘Downloads’.

Hoe moet ik de contributie betalen?

De contributie wordt bij AZL per automatische incasso afgeschreven. Bij de aanmelding vult u hiervoor een machtiging in.

Wanneer wordt de contributie geïnd?

De contributie wordt aan het begin van elk kwartaal afgeschreven.

Clubapp

Wat kan ik met de ClubApp?

Via jouw persoonlijke account in de AZL ClubApp kun je de agenda van leszwemmen bekijken, je kunt jouw gegevens bij de ledenadministratie inzien en eenvoudig wijzigingen doorgeven en via de AZL ClubbApp ben je als eerste op de hoogte van nieuwsberichten die op de website worden geplaatst.

Welk e-mailadres moet ik gebruiken voor de ClubApp?

Voor de ClubApp wordt het e-mailadres gebruikt dat bij de ledenadministratie bekend is. Als er meerdere e-mailadressen in de ledenadministratie staan, dan wordt alleen het primaire e-mailadres gebruikt.

Er zijn meerdere e-mailadressen geregistreerd voor een lid. Kan ik meerdere accounts aanmaken?

Per lid kan er één ClubApp-account worden aangemaakt, dat gekoppeld is aan het primaire e-mailadres.

Ik heb de AllUnited ClubApp al bij een andere vereniging. Wat nu?

Als je bij de andere vereniging hetzelfde e-mailadres gebruikt als bij AZL dan hoef je geen nieuw account aan te maken. Je kunt dan binnen de ClubApp gemakkelijk wisselen tussen de twee verenigingen. Gebruik je een ander e-mailadres, dan moet je wel een nieuw account aanmaken. Je zult dan elke keer moeten uitloggen en weer inloggen met het andere account.

Kunnen meerdere gezinsleden de ClubApp gebruiken?

Als meerdere gezinsleden met hetzelfde e-mailadres in de ledenadministratie staan, dan kun je binnen de ClubApp gemakkelijk wisselen tussen de gezinsleden, zonder dat je hoeft uit te loggen. Als de gezinsleden met verschillende e-mailadressen geregistreerd staan, dan moet er voor elk e-mailadres een apart account worden aangemaakt. Om te wisselen moet je dan wel uitloggen en met het andere account weer inloggen.

Ik heb een wijziging doorgegeven. Waarom zie ik mijn gegevens nu niet meer?

De wijziging moet eerst door de ledenadministratie worden goedgekeurd, voordat deze wordt verwerkt. Daarna moeten de gegevens in de ClubApp gesynchroniseerd worden. Dit gebeurt elke nacht rond 5:00 uur. Zolang een wijziging nog niet is verwerkt, is het scherm met persoonsgegevens tijdelijk niet zichtbaar.

Wie kunnen mijn gegevens zien in de AZL ClubApp?

De instellingen binnen de AZL ClubApp zijn zo gekozen dat niemand in de ClubApp de gegevens van anderen kan zien.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik nu doen?

Op de startpagina van de AZL ClubApp kun je kiezen voor ‘wachtwoord resetten’. Volg de instructies om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Ik heb de AZL ClubApp geïnstalleerd. Hoe log ik in?

Kijk in onze handleiding van de AZL ClubApp hoe je een account aanmaakt en voor de eerste keer inlogt.

Ik krijg geen melding als er een nieuw nieuwsbericht is. Wat moet ik doen?

Controleer of de meldingen binnen de AZL ClubApp staan ingeschakeld (Menu -> Mijn meldingen -> instellingen). Staat hier alles aan, controleer dan in de instellingen van je telefoon of de App-meldingen van de ClubApp staan ingeschakeld.

Werkt de ClubApp ook op een WIndows-telefoon?

Nee. De AZL ClubApp is beschikbaar voor Androidtelefoons in de Google Play Store en voor iPhones in de App Store. Er is geen ClubApp voor Windows telefoons.

Ik kan of wil de AZL ClubApp niet installeren, Kan ik dan toch mijn gegevens inzien of wijzigen?

Je kunt gebruikmaken van de AZL Ledenlogin om jouw gegevens te bekijken en wijzigingen door te geven. Kijk op Mijn AZL voor meer informatie.

Ledenlogin

Waar vind ik de ledenlogin?

De ledenlogin is bereikbaar via Mijn AZL.

Wat kan ik met de Ledenlogin?

Via jouw persoonlijke account in de AZL Ledenlogin kun je op dit moment jouw gegevens bij de ledenadministratie inzien en eenvoudig wijzigingen doorgeven. Je kunt hier ook aangeven dat je het lidmaatschap wilt beëindigen. In de toekomst komen er meer functies bij.

Welk e-mailadres moet ik gebruiken voor de Ledenlogin?

Voor de Ledenlogin wordt het e-mailadres gebruikt dat bij de ledenadministratie bekend is. Als er meerdere e-mailadressen in de ledenadministratie staan, dan wordt alleen het primaire e-mailadres gebruikt.

Er zijn meerdere e-mailadressen geregistreerd voor een lid. Kan ik meerdere accounts aanmaken?

Per lid kan er één Ledenlogin-account worden aangemaakt, dat gekoppeld is aan het primaire e-mailadres.

Kunnen meerdere gezinsleden de Ledenlogin gebruiken?

Als meerdere gezinsleden met hetzelfde e-mailadres in de ledenadministratie staan, dan kan de ledenlogin voor deze leden niet via één account worden gebruikt. In dat geval kunnen de afzonderlijke gezinsleden een apart account aanmaken met het lidnummer als gebruikersnaam (het lidnummers is op te vragen via appbeheer@azlzwemmen.nl). Als de gezinsleden met verschillende e-mailadressen geregistreerd staan, dan moet er voor elk e-mailadres een apart account worden aangemaakt. Om te wisselen tussen gezinsleden moet je dan wel uitloggen en met het andere account weer inloggen.

Ik heb een wijziging doorgegeven. Waarom zie ik mijn gegevens nu niet meer?

De wijziging moet eerst door de ledenadministratie worden goedgekeurd, voordat deze wordt verwerkt. Zolang een wijziging nog niet is verwerkt, is het scherm met persoonsgegevens tijdelijk niet zichtbaar.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik nu doen?

Op de startpagina van de Ledenlogin kun je kiezen voor ‘nieuw wachtwoord aanvragen’. Volg de instructies om een nieuw wachtwoord aan te maken.

Hoe log ik in bij de ledenlogin?

Kijk in onze handleiding van de AZL Ledenlogin hoe je een account aanmaakt en voor de eerste keer inlogt.

Leszwemmen

Hoe kan ik mij, of mijn kind, aanmelden voor zwemles?

Aanmelden kan eenvoudig via het online-inschrijfformulier. U kunt daarop aangeven naar welke dag uw voorkeur uitgaat. Na ontvangst van uw aanmelding nemen we contact met u op om de details, zoals lestijd en startdatum, met u te bespreken. Het lidmaatschap van AZL gaat pas in op het moment dat de eerste les plaatsvindt.

Wanneer zijn de lessen?

De zwemlessen zijn op donderdag van 18:30-19:15, 19:15-20:00 en voor volwassenen van 20:45-21:30 uur. Op zaterdag van 15:30-16:15, 16:15-17:00, 17:00-17:45 en 17:45-18:30 uur.

Hoe lang duurt een les bij AZL?

De lessen bij AZL duren 45 minuten.

Waar worden de zwemlessen gegeven?

Alle zwemlessen worden gegeven in zwembad De Fluit in Leidschendam.

Zijn er lessen in de schoolvakanties of op feestdagen?

In de schoolvakanties gaan de zwemlessen in principe gewoon door, behalve in de zomervakantie. Wanneer een lesdag op een erkende feestdag valt, zoals bijvoorbeeld Hemelvaartsdag, dan is er geen les. In de ‘kalender leszwemmen’ vindt u hierover actuele informatie.

Wat zijn de kosten voor zwemles?

AZL rekent geen aparte kosten voor de zwemlessen. U betaalt alleen de contributie. De actuele contributietarieven vindt u in de sectie ‘Downloads’. Er worden daarnaast wel eenmalige kosten in rekening gebracht voor deelname aan diplomazwemmen.

Is er een wachtlijst?

Voor leerlingen die voor het eerst beginnen met zwemles is er op dit moment in sommige lesuren sprake van een wachtlijst. Daarnaast zit er voor hen ook altijd enige tijd tussen de aanmelding en de eerste les. Dit heeft te maken met het moment waarop er een nieuwe groep wordt gestart. Dit moment verschilt per lesuur. Zij-instromers kunnen over het algemeen snel geplaatst worden in een bestaande groep.

Is er een minimumleeftijd voor zwemles?

Kinderen kunnen bij AZL vanaf hun vierde verjaardag beginnen met zwemlessen. Eerder beginnen is niet zinvol, omdat de motoriek van het kind dan nog onvoldoende ontwikkeld is en bovendien de lesstof niet goed blijft hangen. 

Hoe groot zijn de groepen?

Bij AZL werken we bij het Zwem-ABC met kleine groepen van 8 à 10 kinderen. Op elke groep staat een gediplomeerde instructeur, die bovendien wordt bijgestaan door één of meerdere assistenten, zodat er voldoende persoonlijke aandacht is voor elk kind.

Terug naar Leszwemmen Hoe lang duurt het voordat het A-diploma wordt behaald?

Gemiddeld duurt het, bij 100% aanwezigheid tijdens de lessen, ongeveer 2½ jaar tot het A-diploma wordt behaald.

Waarin verschillen de zwemlessen van AZL met die van andere aanbieders?

Bij AZL leren kinderen zwemmen mét plezier en zónder drijfmiddelen. Zo raken ze sneller vertrouwd met de eigenschappen van het water. AZL werkt ‘klassikaal’: De groep blijft in principe bij elkaar tot aan het A-diploma en, waar mogelijk, zelfs tot het C-diploma. Tenslotte is er bij AZL veel persoonlijke aandacht voor uw kind, door de inzet van meerdere gemotiveerde vrijwilligers per groep.

Is er ook een snelcursus?

Nee, bij AZL bieden we geen snelcursus aan. Bij AZL zijn we van mening dat goed leren zwemmen nu eenmaal tijd kost. Kinderen die een cursus turbozwemmen hebben gevolgd blijken in de praktijk het geleerde ook weer sneller te vergeten, waardoor ze uiteindelijk minder zwemveilig zullen zijn. In overleg is het, in bijzondere gevallen, natuurlijk wel mogelijk om meerdere lessen per week te volgen.

Biedt AZL ook lessen voor volwassenen aan?

Ja, volwassenen kunnen bij AZL zowel recreatief zwemmen, maar ook zwemdiploma’s behalen. Er is een speciaal lesuur voor volwassenen op donderdag van 20:45-21:30 uur. Momenteel is er echter vanwege een tekort aan vrijwilligers geen mogelijkheid voor lessen aan volwassenen die nog niet zelfstandig kunnen zwemmen.

Hoe kan ik de voortgang inzien?

AZL heeft nog geen online voortgangsregistratie. U kunt echter altijd de instructeur (na de les) of de gastvrouw aanspreken, waarna u inzage kunt krijgen in de papieren voortgangsregistratie. Ook tijdens de geplande kijkdagen kunt u de voortgang inzien en bespreken. Zie voor de data van de kijkdagen de zwemleskalender.

Kan ik vragen stellen tijdens de les?

Tijdens de les kunt u alleen vragen stellen aan de gastvrouw. De instructeur is op dat moment bezig met de les. Er kan wel een afspraak gemaakt worden om aan het eind van de les even kort met de instructeur te spreken. Tijdens de kijkdagen heeft u de gelegenheid om langs de badrand de les van uw kind te volgen. Dan kunt u, gedurende de laatste 10 minuten van de les, vragen stellen aan de instructeur.

Kan ik mijn kind zien tijdens de lessen?

Ja, vanuit het AZL-clubhuis, vanaf de tribune en vanuit de centrale hal van het zwembad kunt u in principe alle groepen zien zwemmen.

Hoe vaak is er testzwemmen en diplomazwemmen?

Drie keer per schooljaar is er diplomazwemmen. Enkele weken voor het diplomazwemmen is er testzwemmen, waarbij er getoetst wordt of uw kind wordt toegelaten tot het diplomazwemmen.

Wat zijn de kledingeisen voor het diplomazwemmen?

De kledingeisen voor het diplomazwemmen vindt u hier.

Is er een diplomagarantie?

Nee, AZL werkt niet met een diplomagarantie. We doen er natuurlijk wel alles aan om uw kind zo snel mogelijk goed te leren zwemmen.

Wie stelt de diploma-eisen vast?

De diploma-eisen worden vastgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). AZL heeft dus zelf geen invloed op de eisen en toetscriteria. Als licentiehouder Nationale Zwemdiploma’s wordt AZL bovendien periodiek getoetst door de NRZ. Zo weet u dat AZL aan de kwaliteitseisen van de NRZ voldoet.

Mijn kind heeft een les gemist; kan deze les worden ingehaald?

In bepaalde gevallen kan een les, in overleg met de instructie, worden ingehaald op een ander tijdstip en in een andere groep. Dit kan echter alleen indien er ruimte is bij de andere groep en wanneer de andere groep ongeveer even ver gevorderd is.

Welke diploma’s zijn er te behalen bij AZL?

Naast het Zwem-ABC kunnen er bij AZL nog 12 zwemvaardigheidsdiploma’s behaald worden en 3 diploma’s Scubadoe snorkelen. Dit zijn dus 18 diploma’s bij elkaar!

Wat betekent ‘kijkdag’ en ‘familiezwemmen’ in de jaarkalender?

Tijdens de kijkdag mogen ouders langs de badrand meekijken met de les van hun kind. Tijdens de laatste 10 minuten van de les is er gelegenheid tot het stellen van vragen, bijvoorbeeld over de voortgang.

Bij familiezwemmen mogen ouders, broertjes en zusjes zelf meezwemmen in de les en ervaren hoe moeilijk sommige oefeningen zijn, terwijl het er vanaf de tribune vaak zo simpel uitziet. Er is wel een maximum van 4 zwemmende gezinsleden per leerling en de gezinsleden dienen wel over een zwemdiploma te beschikken.

Wedstrijdzwemmen

Welk diploma moet je hebben om te kunnen beginnen met wedstrijdzwemmen?

Je hebt minimaal zwemdiploma B nodig om te kunnen beginnen met wedstrijdzwemmen.

Op welke dagen wordt er getraind?

Er zijn trainingen op maandag, woensdag, donderdag en zaterdag.

Waar vinden de trainingen plaats?

De trainingen zijn in verschillende zwembaden, zoals De Fluit (Leidschendam), Forum Kwadraat (Voorburg) en De Schilp (Rijswijk).

Kun je vrijblijvend proberen?

Ja, je mag op afspraak drie keer gratis komen proefzwemmen.

Waterpolo

Welk diploma moet je hebben om te kunnen beginnen met waterpolo?

Je hebt minimaal zwemdiploma B nodig om te kunnen beginnen met waterpolo.

Op welke dagen wordt er getraind?

Er zijn trainingen op maandag, donderdag en vrijdag.

Waar vinden de trainingen plaats?

De trainingen vinden plaats in zwembad De Fluit in Leidschendam.

Kun je vrijblijvend proberen?

Ja, je mag op afspraak drie keer gratis komen meetrainen op de maandag.

Waterpolo starters

Wat is Waterpolo Starters?

Bij Waterpolo Starters kun je op een speelse manier kennismaken met waterpolo. Je kunt ook de zwemvaardigheidsdiploma’s waterpolo halen. Als je het leuk vindt, kun je na Waterpolo Starters doorstromen naar de afdeling waterpolo.

Welk diploma moet je hebben om te kunnen beginnen met Waterpolo Starters?

Je hebt minimaal zwemdiploma B nodig om te kunnen beginnen bij Waterpolo Starters. Nadat je je B-diploma hebt behaald en nog lessen volgt bij AZL, mag je daarnaast een half jaar lang gratis meedoen met Waterpolo Starters.

Op welke dagen wordt er getraind?

Er zijn lessen en trainingen op maandag, van 18:00-18:45 uur.

Waar vinden de trainingen plaats?

De trainingen vinden plaats in zwembad De Fluit in Leidschendam.

Kun je vrijblijvend proberen?

Ja, je mag op afspraak een keertje gratis komen meetrainen.