TV-uitzending Radar: “Zwemonderwijs Nederland onder de maat”

Radar benoemt de kwaliteitsproblemen bij zwemlessen.   AZL voldoet al jaren aan de strengste, landelijke normen.

Kwaliteit niet overal in orde

Het televisieprogramma Radar heeft in de uitzending van 14 maart 2022 aandacht besteed aan de kwaliteit van het zwemonderwijs in Nederland. Er zijn in Nederland geen wettelijke regels waar zwemdiploma’s en instructeurs aan moeten voldoen. Iedereen mag zwemlessen geven en iedereen mag zijn eigen zwemdiploma’s uitgeven. Uit onderzoek van Radar blijkt dat de kwaliteit van de zwemlessen niet overal een voldoende scoort. Daarnaast is gebleken dat ouders vaak niet op de hoogte zijn dat er geen centraal toezicht is. Ook weten zij vaak niet dat er verschillende soorten zwemdiploma’s bestaan en wat voor diploma hun kind krijgt. Niet ieder zwemdiploma is helaas een garantie dat een kind goed kan zwemmen!

Nationaal Plan Zwemveiligheid

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) heeft, samen met partners zoals de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en Reddingsbrigade Nederland, het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021-2024 opgezet. De kosten voor dit plan worden betaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Onderdeel van dit plan zijn de Nationale Zwemdiploma’s. De NRZ stelt de (kwaliteits)eisen voor deze diploma’s vast. Om deze diploma’s te mogen uitgeven moet een zwemlesaanbieder de licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben. Om deze licentie te kunnen behalen moet een zwemlesaanbieder bijvoorbeeld met gediplomeerde instructeurs werken en wordt er door de NRZ gecontroleerd of de kwaliteit en veiligheid van het zwemonderwijs voldoet.

AZL en de licentie Nationale Zwemdiploma’s

Bij AZL vinden we, net als bijvoorbeeld het ministerie, de NRZ en de KNZB, kwaliteit en veiligheid heel belangrijk. Daarom gaan kinderen bij AZL na het diplomazwemmen met het enige echte Nationale Zwemdiploma naar huis. AZL heeft al sinds 2015 de licentie Nationale Zwemdiploma’s. We werken met gediplomeerde instructeurs en AZL heeft meerdere eigen examinatoren. Ook de sociale en fysieke veiligheid is bij AZL in orde.

Kijk voor meer informatie bij kwaliteit en veiligheid. Als u vragen heeft over dit onderwerp dan beantwoorden we die natuurlijk graag.

Gerelateerde nieuwsartikelen

Gebruikers strippenkaart opgelet

Gebruikers strippenkaart opgelet

Dit is een belangrijk bericht voor ouders die gebruikmaken van de AZL-strippenkaart. In verband met verschuivingen in de groepsindeling is er in lesuur 6 (16:15-17:00 uur) voorlopig geen baan meer...

Lees meer
Kijkdag en familiezwemmen

Kijkdag en familiezwemmen

Op donderdag 11 januari en zaterdag 13 januari is het weer kijkdag én familiezwemmen. Ouders en/of broers/zussen van leerlingen kunnen dan meezwemmen in de les en zelf ervaren hoe makkelijk of...

Lees meer