Zwemvaardigheidsdiploma’s

Als uw kind de diploma’s van het Zwem-ABC heeft behaald, kan hij of zij natuurlijk goed zwemmen. Dan is het leuk als uw zoon of dochter kan blijven zwemmen, want zwemmen is gezond en de kinderen kunnen hun vaardigheid nog vergroten. Bij AZL kan uw kind in een prettige en ongedwongen sfeer oefenen voor wel 12 zwemvaardigheidsdiploma’s!

Periodeplanning

De verschillende soorten zwemvaardigheidsdiploma’s kunnen niet allemaal tegelijk worden aangeboden. Zowel tijdens de lessen als tijdens het diplomazwemmen komen we daarvoor tijd tekort en dan zou dit ten koste gaan van de kwaliteit. Daarom heeft AZL een aantal jaar geleden voor een roulatiesysteem gekozen. Hierbij komen alle zwemvaardigheidsdiploma’s in elke groep tenminste één keer per jaar aan bod.

Om toch extra flexibiliteit te kunnen bieden worden niet in alle lesuren lessen voor dezelfde zwemvaardigheidsdiploma’s op hetzelfde moment gegeven. De planning hebben we daarom op een aparte pagina samengevat: Periodeplanning zwemvaardigheidsdiploma’s. Hier kunt u precies zien wanneer welke groep voor welk diploma oefent. Neem eens een kijkje via onderstaande knop.

Geschiedenis van de zwemvaardigheidsdiploma’s

De KNZB introduceerde eind jaren ‘30 van de vorige eeuw al het eerste zwemvaardigheidsdiploma, met als voornaamste doel de technische zwemvaardigheid van zwemmers te vergroten. Vanaf 1953 waren er zes zwemdiploma’s, waaronder zwemvaardigheid 1 t/m 4. Na de introductie van het Nationaal Zwemdiploma in 1984 veranderde ook de opzet van de zwemvaardigheidsdiploma’s en werd het aantal teruggebracht naar 3. Deze basispakketten zwemvaardigheid werden al snel aangevuld met een aantal keuzepakketten, zoals zwemmend redden, snorkelen, balvaardigheid en nostalgische zwemslagen. Voor elk keuzepakket bestond steeds één diplomakaart, waarop drie stickers konden worden geplakt voor de drie niveaus. Rond 2005 werden de eerste zwemvaardigheidsdiploma’s geïntroduceerd zoals we die nu kennen. Elke categorie kent nu drie volwaardige diploma’s.

De diploma’s

De reeks zwemvaardigheidsdiploma’s van de Nationale Raad Zwemdiploma’s bestaat uit het algemene zwemvaardigheidsdiploma en een aantal specifieke diploma’s. Hieronder staan de zwemvaardigheidsdiploma’s opgesomd die bij AZL te behalen zijn. Via de knoppen in het snelmenu kunt u de eisen bekijken.

 • Zwemvaardigheid 1, 2 en 3
 • Snorkelen 1, 2 en 3
 • Survival 1, 2 en 3
 • Waterpolo 1, 2 en 3 (alleen op maandag)

Daarnaast biedt AZL ook nog lessen ScubaDoe snorkelen aan, waar ook nog drie diploma’s te behalen zijn (Scubadoe snorkelen A, B en C).

 

Lesmethode AZL

In ieder lesuur is er een zwemvaardigheidsgroep. Leerlingen kunnen na het behalen van het C-diploma dus gewoon op dezelfde tijd blijven zwemmen. Meestal is de zwemvaardigheidsgroep om praktische redenen verdeeld over twee banen, zodat er een goede verdeling qua niveau en lesstof kan worden gemaakt. Net als bij het Zwem-ABC krijgen de kinderen steeds zoveel mogelijk les van dezelfde juffen en/of meesters, ongeacht welk zwemvaardigheidsdiploma ze kiezen. Het voordeel is dat uw kind een bekende meester of juf heeft. Zij kunnen op hun beurt de aanpak afstemmen op de behoeften van uw kind. Doordat de meester of juf bij AZL ook bij de zwemvaardigheidsdiploma’s zoveel mogelijk wordt bijgestaan door één of meerdere assistenten kan er bovendien veel persoonlijke aandacht worden gegeven aan alle kinderen in de groep.

Maatwerk in plezier

Ieder kind is uniek. Wat voor het ene kind werkt, werkt niet bij het andere. Daarom kiezen de meesters en juffen bij AZL voor verschillende benaderingen en werkvormen. Bij de zwemvaardigheidsdiploma’s vinden we plezier nog belangrijker dan tijdens het Zwem-ABC. De leerlingen kunnen immers al goed zwemmen. Er zijn dan ook regelmatig leuke en uitdagende spelopdrachten. Dit doen we altijd met het eindresultaat voor ogen. Als blijkt dat een leerling vastloopt, zoeken we samen met u naar een oplossing. Ook bij de opleiding voor de zwemvaardigheidsdiploma’s worden de leerlingen voorafgaand aan het diplomazwemmen getest.

Leslocatie en lestijden

Informatie over de tijden van de zwemlessen en het zwembad waar de zwemlessen worden gegeven vindt u op de pagina Leslocatie en lestijden. Nog geen lid? Schrijf je snel in via onderstaande knop!

De 8 principes van AZL zwemlessen

 1. AZL heeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s
 2. Onze tarieven behoren tot de laagste van de regio.
 3. Wij werken met gediplomeerde en gemotiveerde instructeurs.
 4. Op iedere groep staan meerdere instructeurs.
 5. Uw kind staat centraal: al onze lessen zijn maatwerk.
 6. Wij werken met een beproefde kindvriendelijke lesmethode. (Meer dan 15.000 diploma’s zijn het bewijs.)
 7. Wij geloven niet in cursussen Turbozwemmen. Leren zwemmen is vaardigheidsonderwijs en kost nu eenmaal tijd.
 8. Iedere klacht wordt binnen 3 dagen beantwoord. U kunt van ons maatwerk verwachten.