ScubaDoe Snorkelen

Vindt uw kind snorkelen helemaal geweldig? Wil uw zoon of dochter later een duikbrevet gaan halen, maar is uw kind nog te jong om met duiklessen te beginnen? Zijn alle zwemvaardigheidsdiploma’s snorkelen behaald en kan uw kind maar geen genoeg krijgen van het onder water zwemmen? Dan zijn de lessen ScubaDoe snorkelen bij AZL misschien wel precies wat u zoekt!

Snorkelen is leuk

Snorkelen is op zich helemaal niet moeilijk. Er zijn bovendien een heleboel plekken waar kan worden gesnorkeld. Want behalve in het zwembad kan dit bijvoorbeeld vaak prima op vakantie bij het strand of in een meertje. Maar snorkelen is meer dan alleen maar kijken door de duikbril, wapperen met zwemvliezen en ademhalen door een snorkel! In de ScubaDoe snorkellessen worden er allemaal technieken en handigheidjes aangeleerd waardoor uw zoon of dochter nog meer plezier kan beleven aan het snorkelen.

NOB ScubaDoe

De ScubaDoe jeugdopleiding snorkelen van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) is bedoeld voor kinderen van 8 tot 14 jaar (maar ouder mag wat ons betreft ook…), waarbij de kinderen op een veilige manier leren omgaan met het snorkelen. De lessen van de snorkelopleiding vinden plaats in het zwembad. Naast de snorkelopleiding bestaat er overigens ook een Scubadoe jeugdpersluchtopleiding, maar deze mag alleen gegeven worden door ervaren NOB-duikinstructeurs die een speciale opleiding hebben gevolgd. Omdat AZL een zwemvereniging is en geen duikvereniging, beschikken we niet over duikinstructeurs en bieden we alleen de snorkelopleiding aan.

Na de snorkelopleiding mag uw kind onder toezicht van een volwassene snorkelen in het zwembad of buitenwater. Laat uw kind nooit zomaar ergens het water in gaan, vraag altijd advies bij een lokale duikschool of vereniging!!

 

Verschil met zwemvaardigheid

Bij de zwemvaardigheidsdiploma’s snorkelen ligt de nadruk op behendigheidsoefeningen die de kinderen voornamelijk alleen uitvoeren. Bij ScubaDoe wordt er vaker gewerkt vanuit het buddy-principe: Met een buddy is het veiliger én leuker. Daarom worden er meer oefeningen in tweetallen uitgevoerd, zoals het redden van een drenkeling. Bij het C-diploma ligt de drenkeling zelfs op de bodem en moet deze na 20 meter onder water zwemmen naar de oppervlakte worden gebracht. Best pittig dus. Omdat de meeste mobieltjes onder water niet werken wordt er ook aandacht besteed aan de eerste beginselen van de onderlinge communicatie onder water door middel van handsignalen. Meerdere oud-leerlingen, die later bij een duikschool hun duikbrevet behaalden, hebben het praktische nut van de NOB-snorkeldiploma’s bevestigd; Door de basiskennis van het snorkelen kost het minder moeite om de oefeningen voor het duikbrevet goed te kunnen uitvoeren.

De diploma’s

Net als bij de zwemvaardigheidsdiploma’s zijn er ook bij de ScubaDoe snorkelopleiding drie diploma’s, namelijk A, B en C. Bij AZL worden er al sinds ongeveer 1980 snorkellessen gegeven volgens de richtlijnen van de NOB. De NOB promoot met ScubaDoe de laatste jaren vooral het plezier in de sport. Dit geeft aan verenigingen zoals AZL meer ruimte om het niveau van de exameneisen aan te passen aan de leerlingen. In het geval van een examen moeten de kandidaten natuurlijk voldoen aan de gestelde exameneisen. Plezier staat ook bij AZL centraal, maar we zijn ook van mening dat een diploma meer is dan een certificaat van deelname. Daarom hanteren we bij AZL als uitgangspunt nog steeds de exameneisen die eerder door de NOB zijn opgesteld. Belangrijke basistechnieken, die ook bij de zwemvaardigheidsdiploma’s snorkelen aan bod komen, vindt u ook bij de ScubaDoe-opleiding terug. De exameneisen zijn stevig, maar deze vormen een goede voorbereiding op allerlei situaties die een zwemmer tijdens het snorkelen of duiken kan tegenkomen.

Basisuitrusting

Om te kunnen snorkelen is een basisuitrusting nodig. Deze bestaat in ieder geval uit een duikbril, vinnen en een snorkel. Een loodgordel wordt soms ook wel tot de basisuitrusting gerekend, maar voor de snorkellessen bij AZL is dit niet nodig. Bij AZL beschikken we over voldoende duikbrillen, vinnen en snorkels die tijdens de lessen gebruikt mogen worden. Een eigen uitrusting meebrengen en gebruiken mag natuurlijk ook! Mocht u een eigen uitrusting voor uw kind willen aanschaffen; in de folder ‘Basisuitrusting snorkelen‘ staat beschreven waar de basisuitrusting aan moet voldoen. Handig om door te lezen voordat u naar de duikwinkel gaat. Koop de uitrusting bij voorkeur in een gespecialiseerde duikshop. Dit verkleint de kans op miskopen en teleurstellingen omdat het materiaal bijvoorbeeld niet goed past. De aloude tegeltjeswijheid ‘goedkoop is duurkoop’ gaat hier helaas maar al te vaak op…

Lesmethode AZL

Diplomazwemmen en testen gaat bij de ScubaDoe opleiding iets anders dan bij het Zwem-ABC. De frequentie van de ScubaDoe-examens ligt momenteel lager dan bij hetP00 grafisch Diploma-ABC en de zwemvaardigheidsdiploma’s en het examen vindt vooralsnog op een apart moment plaats. Wel is er ook hier een testdag, voorafgaand aan het examen. Op deze dag wordt getest of uw zoon of dochter aan alle eisen voldoet voor het betreffende diploma. Het testen bij snorkelen wordt doorgaans door de eigen meester of juf gedaan.

Als uw zoon of dochter is geslaagd voor de test, ontvangt hij of zij een aanmeldingsformulier, waarmee u hem of haar kunt opgeven voor het diplomazwemmen. U vult daarvoor het formulier in voor deelname aan het diplomazwemmen.

Leslocatie

De thuisbasis van AZL is zwembad De Fluit aan het Fluitpolderplein 1 in Leidschendam. Zwembad De Fluit is goed bereikbaar (ook vanuit de omliggende gemeenten, zoals Voorburg, Voorschoten, Den Haag, Leidschenveen en Wassenaar) via de N14 en de Noordsingel of via het openbaar vervoer (tram 6 of bus 46). Naast het zwembad zijn voldoende gratis parkeerplaatsen.

Lestijden

De Scubadoe snorkellessen worden momenteel alleen gegeven in lesuur 7 op zaterdag van 17:00 – 17:45 uur.

De zwemlessen gaan in de schoolvakanties gewoon door, behalve in de zomervakantie. Op nationale feestdagen is er geen les. Zie onze jaarkalender leszwemmen voor een overzicht van alle lesdagen.

De 8 principes van AZL zwemlessen

  1. AZL heeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s
  2. Onze tarieven behoren tot de laagste van de regio.
  3. Wij werken met gediplomeerde en gemotiveerde instructeurs.
  4. Op iedere groep staan meerdere instructeurs.
  5. Uw kind staat centraal: al onze lessen zijn maatwerk.
  6. Wij werken met een beproefde kindvriendelijke lesmethode. (Meer dan 15.000 diploma’s zijn het bewijs.)
  7. Wij geloven niet in cursussen Turbozwemmen. Leren zwemmen is vaardigheidsonderwijs en kost nu eenmaal tijd.
  8. Iedere klacht wordt binnen 3 dagen beantwoord. U kunt van ons maatwerk verwachten.