Licentie Nationale Zwemdiploma’s

Wat is een zwemdiploma waard?
In Nederland mag tegenwoordig iedereen zwemlessen aanbieden en zwemdiploma’s uitgeven. Dit is namelijk sinds 1984 niet meer wettelijk geregeld. Toen heeft de overheid deze taak losgelaten en overgedragen aan de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid. In de praktijk zijn er nu meerdere (particuliere) zwemscholen en organisaties die hun eigen zwemdiploma’s uitgeven. Ook de eisen tussen de diploma’s kunnen daardoor verschillen, zodat het ene kind met een C-diploma andere vaardigheden kan hebben dan een kind met een C-diploma van een andere aanbieder. Ook de kwaliteit van de opleiding kan verschillen.

Kies bewust voor het enige echte Zwem-ABC

De Nationale Zwemdiploma’s die nu worden uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid zijn een doorontwikkeling van de zwemdiploma’s die voor 1984 door het Ministerie van Onderwijs werden uitgegeven. Sinds 2018 staat het Nationale Zwemdiploma C gelijk aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Dit geldt alleen voor het Zwem-ABC van de Nationale Zwemdiploma’s en niet per definitie voor de zwemdiploma’s van andere aanbieders! Kies daarom een vakkundige zwemlesaanbieder, zoals AZL, die onafhankelijk getoetst is door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet u zeker dat u kiest voor kwaliteit, zwemplezier en zwemveiligheid.

Licentie Nationale Zwemdiploma’s

Zwemlesaanbieders, zoals AZL, die met goed gevolg getoetst zijn door de Nationale Raad Zwemveiligheid, ontvangen de Licentie Nationale Zwemdiploma’s. Dit is de kwaliteitsstandaard van de zwembranche. Alleen zwemlesaanbieders die voldoen aan de kwaliteitscriteria van de Licentie mogen de Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC, uitgeven. De Licentie werd eind 2014 geïntroduceerd. AZL heeft de Licentie Nationale Zwemdiploma’s sinds 2015.

Kwaliteitsborging Licentie Nationale Zwemdiploma’s

De Nationale Zwemdiploma’s, waaronder het Zwem-ABC, worden uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid | NRZ. De NRZ streeft naar een voortdurende kwaliteitsverbetering van de zwembranche. De Licentie Nationale Zwemdiploma’s stimuleert de borging van veiligheid en kwaliteit van leren zwemmen. Dit geeft de zekerheid dat de zwemlesaanbieder die in het bezit is van deze Licentie handelt volgens de kwaliteitsstandaard van de zwembranche. 

De zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s geeft u de volgende vier zekerheden:

  • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat uw kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben zij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven zij bijgeschoold.
  • Uw kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Na het behalen van het Nationale Zwemdiploma C voldoet uw kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitvoering van verschillende beroepen.
  • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat u kunt bepalen welke aanbieder het beste bij uw kind past. Tijdens de zwemles wordt u als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van uw kind.
  • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen. Bij elk moment van diplomazwemmen is er daarnaast een gecertificeerde Examinator Nationale Zwemdiploma’s aanwezig.

Alle zwemlesaanbieders die een Licentie Nationale Zwemdiploma’s hebben behaald zijn geregistreerd bij de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Kies voor AZL en kies net als ouders van 300.000 kinderen per jaar voor een zwemlesaanbieder met de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Wat wordt er gecontroleerd door de Nationale Raad Zwemveiligheid?

De zwemlesaanbieder die in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s ondergaat de volgende toetsmomenten door de Nationale Raad Zwemveiligheid:

  • Om de Licentie Nationale Zwemdiploma’s te behalen, wordt een toets in de vorm van een audit op locatie afgenomen door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Er wordt beoordeeld of de zwemlesaanbieder voldoet aan alle kwaliteitscriteria van het Handboek Licentie Nationale Zwemdiploma’s;
  • De Examinator Nationale Zwemdiploma’s die beoordeelt of een kind klaar is voor het diplomazwemmen en of een kind slaagt of zakt moet zelf iedere vier jaar een examen afleggen. De Nationale Raad Zwemveiligheid heeft daarnaast inzage in de verslagen van de Examinator Nationale Zwemdiploma’s;
  • Licentiehouders dienen jaarlijks een digitale toets af te leggen die wordt afgenomen door de Nationale Raad Zwemveiligheid;
  • Er vinden steekproeven plaats door de Nationale Raad Zwemveiligheid;
  • Periodiek is er een afgevaardigde (een gedelegeerde) namens de Nationale Raad Zwemveiligheid aanwezig bij het diplomazwemmen.

Hoe herkent u een zwemlesaanbieder van het enige echte Zwem-ABC?

Zwemlesaanbieders die het enige echte Zwem-ABC uitgeven, worden getoetst door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Alleen als aan de kwaliteitseisen is voldaan, mogen de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC worden uitgegeven. U herkent de zwemlesaanbieder aan het logo op de website of aan de sticker bij de accommodatie.

Een zwemlesaanbieder die het enige echte Zwem-ABC mag uitgeven, is terug te vinden in het overzicht op de zwemleslocator van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Staat een zwemlesaanbieder niet in dit overzicht, dan voldoet deze niet aan de kwaliteitscriteria van de Nationale Raad Zwemveiligheid en mogen de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC niet worden uitgegeven.

Hoe herkent u het echte Nationale Zwemdiploma?

Hoe kunt u zien of u het originele Nationale Zwemdiploma A, B of C in handen hebt, dat wordt uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid? Let dan op een aantal echtheidskenmerken. Op de voorzijde van het diploma is links bovenin in de witte clip een zilverkleurig hologram te zien, zoals in de afbeelding hieronder. Daarnaast is het ‘ABC’-blokje kenmerkend voor het echte Zwem-ABC. Ieder zwemdiploma heeft bovendien een uniek nummer, dat boven het hologram te vinden is.

Kijk voor meer informatie over de Nationale Zwemdiploma’s, de Licentie en de Nationale Raad Zwemveiligheid op www.allesoverzwemles.nl.